Ook paardenhouders vrezen dat hun bedrijven en hun paarden ernstig zullen lijden onder het geluid van de F-35.
Ook paardenhouders vrezen dat hun bedrijven en hun paarden ernstig zullen lijden onder het geluid van de F-35. Archieffoto: Antoon Jeuken

Werkgroepen praten bij over F-35

Regio

Begin oktober komen alle werkgroepen bijeen van de dertien gemeenten rondom vliegbasis De Peel in Vredepeel met het oog op de mogelijke komst van twaalf F-35-gevechtsvliegtuigen. Dat laat de Werkgroep bezorgde paardenhouders weten na een onderhoud met Emile Roemer, gouverneur in Limburg.

Als woordvoerder van de dertien gemeenten, als het over vliegbasis De Peel gaat, neemt Venray de organisatie van de bijeenkomst in handen. Dat bevestigt ook Bart van Dijck, programmamanager bij de gemeente Venray met De Peel als zijn aandachtsgebied, in het Venrayse nieuwsblad Peel en Maas. “Op de eerste plaats willen we de verschillende werkgroepen bijpraten over de stand van zaken. We moeten het nog allemaal verder uitwerken. We zijn er ook nog niet uit of het een openbare of een besloten bijeenkomst wordt.”

De werkgroep heeft inspiratie geput uit het gesprek met Roemer. De gouverneur, die kenbaar maakte ook zorgen te hebben over heropening van De Peel, gaf tips om de kwestie bij bijvoorbeeld de Haagse politiek onder de aandacht te brengen. De werkgroep nam de tips ter harte. 

Alle gedeputeerden van de provincie Limburg en Brabant zijn per mail en brief op de hoogte gebracht van de zorgen, alsmede de commissaris van de koning van Brabant. Ook alle fracties in de Tweede Kamer en de ministeries van Economische Zaken, Landbouw, Defensie en Volksgezondheid, Welzijn en Sport krijgen brandbrieven.

Duidelijk is dat het protest tegen de heropening van de slapende vliegbasis De Peel in Vredepeel toeneemt. Ondernemers in de paardenwereld in Limburg en Oost-Brabant vrezen bijvoorbeeld dat hun bedrijven en hun paarden ernstig zullen lijden onder het geluid van de F-35-gevechtsvliegtuigen. Ze waren onlangs met een kleine tweehonderd mensen massaal aanwezig bij de informatieve bijeenkomst die de Werkgroep bezorgde paardenhouders, waarin enkele ondernemers in de Limburgse paardenwereld hun krachten hebben gebundeld, samen met Limburg Paardensport en de LLTB in Equestrian Centre De Peelbergen in Kronenberg op touw zette. 

Ook vanuit Vierlingsbeek, Overloon, Deurne, Milheeze en Bakel was de belangstelling groot. De vliegbasis is gelegen in de regio waar onder andere de hippische wedstrijdlocaties Equestrian Centre De Peelbergen (Kronenberg) en Green Valley Estate (Deurne) gelegen zijn. Juist in Noord- en Midden-Limburg en Oost-Brabant zijn veel professionele ruiters, fokkers, trainingsstallen en sportstallen gevestigd. De paardenhouders maken zich zorgen over de veiligheid van mens en dier en het effect op de paardensector. Het is de bedoeling dat er jaarlijks vanaf de vliegbasis twaalf F-35-jachtvliegtuigen maximaal 1.800 keer opstijgen en 1.800 keer landen, wat neerkomt op 3.600 vliegbewegingen per jaar. Maar daarnaast zijn er ook oefeningen met helikopters als Apaches en Chinooks, waarvan een aantal paardenhouders ook geregeld overlast ervaart.

Dat de paardenhouders zich grote zorgen maken, bleek ook tijdens de informatieavond weer. Maar dat is niet zo gek, vinden ze. Als de plannen van Defensie doorgaan, wordt er over een paar jaar weer volop gevlogen vanaf de basis. Dat heeft ingrijpende gevolgen voor deze omgeving én voor de ondernemers in de paardenwereld die er gevestigd zijn. 

Heropening van vliegbasis De Peel, begin jaren 90 buiten werking gesteld, zou flink roet in het eten gooien voor de toekomst van al die ondernemingen, zo vrezen de paardenhouders. Paarden schrikken enorm van overvliegende straaljagers en dat kan funeste gevolgen hebben. Dan is dressuur nauwelijks meer mogelijk, wedstrijden rijden ook niet en paarden africhten is eveneens niet meer te doen.

De ondernemers hopen Defensie te kunnen overtuigen van de ernst van hun bezwaren. Ze krijgen daarbij steun van de gemeenten rondom de vliegbasis. Dertien gemeenten in Oost-Brabant en Limburg hebben eerder al hun krachten gebundeld in een gezamenlijk overleg met Defensie. Zij zijn tegen heropening van de vliegbasis, omdat de leefbaarheid van de directe omgeving ernstig wordt aangetast. Het gaat om de gemeenten Venray, Land van Cuijk, Deurne, Laarbeek, Helmond, Boekel, Geldrop-Mierlo, Someren, Asten, Horst aan de Maas, Bergen, Gennep en Gemert-Bakel.

Vorig jaar zomer is op initiatief van Defensie een aantal belevingsvluchten gehouden boven de vliegbasis om de omwonenden te laten wennen aan het geluid van de nieuwe straaljagers. Conclusie was dat de overlast in de directe omgeving van de basis enorm groot is, maar dat in verder weg gelegen gemeenten als Helmond en Venray minder sprake is van geluidshinder.

Of Defensie het plan door kan zetten, hangt ook af van de stikstofruimte die er rond de basis is. De kans is groot dat Defensie ruimte moet creëren door agrarische ondernemers rondom het vliegveld uit te kopen. Een onderzoek daarnaar zou begin dit jaar al verschijnen, maar dat is uitgesteld tot na de zomervakantie.