Volharding-verdediger Tom Kessels in duel met een tegenstander bij een corner.
Volharding-verdediger Tom Kessels in duel met een tegenstander bij een corner. Foto: Toon Gerrits

Volharding verdient meer, maar verliest toch

Sport

Volharding speelde zondagmiddag op het eigen sportpark Soetendaal een uitstekende wedstrijd tegen de gedoodverfde kampioen Mierlo Hout, maar de roodwitten gingen desondanks vlak voor tijd voor de vierde opeenvolgende wedstrijd zeer zuur onderuit: 1-2.

Het was voor de in een negatieve spiraal geraakte Vierlingsbekenaren verreweg de beste wedstrijd na de winterstop tegen de beste ploeg in de eerste klasse F. De grote uitblinker bij de thuisclub was middenvelder Rens ten Brinke, die werkelijk overal tussenzat en zijn prestatie ook nog eens bekroonde met zijn eerste competitietreffer van het seizoen.

Helaas voor Ten Brinke en heel Volharding kreeg de ploeg in de 89e minuut maar weer eens de kous op de kop. Mierlo Hout - in alle facetten van het spel de beste ploeg in deze competitie - had het geluk van een koploper, maar de zege van het team van succestrainer Raymond Koenraadt was zeker niet onverdiend, al had ook Volharding wel recht op een puntje.

Afgelopen week werd de competitiestand in de eerste klasse F danig overhoop gehaald. Door een faillissement werd EHC door de KNVB uit de competitie genomen. Daardoor werden alle resultaten van EHC geschrapt. Eén van de grootste slachtoffers van het afhaken van EHC was Mierlo Hout. De koploper moest vier punten inleveren en zag SV Valkenswaard aan zich voorbijtrekken in de stand. Valkenswaard kwam zondag niet in actie, maar door de zege op Volharding is Mierlo Hout op doelsaldo toch weer de nieuwe ranglijstaanvoerder. Dat getuigt van karakter en de absolute wil om kampioen te worden.

Tegen Volharding kreeg Mierlo Hout het echter absoluut niet cadeau. De Bekenaren moesten het zondagmiddag nog altijd doen zonder de geblesseerden Nino Janssen, Marco Daniëls en Joop Daniëls. Sven Jenniskens zat zijn laatste van twee duels schorsing uit. Door het gebrek aan aanvallers werd zelfs de 36-jarige Tim Brouwer weer gereactiveerd. Zijn laatste officiële wedstrijd in Volharding 1 speelde Brouwer op 19 december 2019 in het met 1-0 gewonnen bekerduel tegen ZSV. De centrumspits liet zien dat hij nog altijd topfit is. Hij was constant in de weer, hield tegenstanders bezig en maakte de negentig minuten ogenschijnlijk eenvoudig vol. En dat nog wel in een zeer intensieve en temporijke wedstrijd.

Volharding toonde gelijk zijn aanvallende intenties. Vanaf de aftrap kregen de roodwitten een corner te nemen. In twee keer belandde de bal via Vincent Bijassen bij centrale verdediger Rick Maassen, maar die kopte over het Mierlo Hout-doel. Er ontspon zich vrijwel meteen een open wedstrijd, want aan de andere kant schoot aanvoerder Jasper Lalisang via een Volharding-been na een doorgeschoten hoekschop van Thom Meeuwsen. In de tiende minuut belandde een afstandsschot van de prima spelende Sam Janssen steenhard op de lat boven Mierlo Hout-goalie Milan Lebens. Weer vier minuten later vond Vincent Buijssen opnieuw Rick Maassen. Wederom kopte de Oeffeltenaar in Vierlingsbeekse dienst niet heel ver over.

Weer twee minuten later kwamen de bezoekers bijna op voorsprong. Opnieuw zat Rens ten Brinke er weer eens tussen bij een hachelijke situatie, maar nu raakte hij de bal ongelukkig waardoor Volharding-doelman Bono Barten alle zeilen moest bijzetten om ten koste van een hoekschop een doelpunt te voorkomen. Het duel bleef op en neer gaan. Tim Martens miste voor Volharding het overzicht bij een kansrijke situatie. Aan de overzijde volleerde Thom Meeuwsen naast en verdween een inzet van Yasin Magazi eveneens langs het doel. De zeer ervaren Gregory Lammers nam het doel van Bono Barten tweemaal van afstand onder vuur maar zijn schoten vlogen over. Tim Martens schoot ook nog een keer over. In de 37e minuut namen de bezoekers de leiding.

Na een prima aanval was oud-Gemert-speler Jasper Lalisang het eindstation: 0-1. Twee minuten voor rust was Martijn van Thiel dichtbij een verdubbeling van de stand. Van Thiel stond helemaal vrij, maar kopte de bal via de grond juist over de lat. Aan de andere kant vloog een knal van Tim Brouwer niet heel ver over, waardoor de ruststand 0-1 bleef.

Mierlo Hout ging direct na rust op zoek naar de genadeklap voor Volharding. Bono Barten had echter andere plannen en hield Yasin Magazi tot tweemaal toe van een treffer af. Daarna had Volharding een behoorlijke fase de overhand. Een schot van Sam Janssen belandde bij toeval bij Vincent Buijssen, maar die schoot uit de draai naast. Een kopbal van Tom Kessels van te ver had ook net niet de juiste richting. In de 65e minuut werd Tim Martens vervangen door Steven Wassenaar. De eerste actie van Wassenaar was gelijk zeer gevaarlijk. Een voorzet vanaf de rechterkant met links belandde bij captain Mark Blenckers. Die schoot vervolgens Lars Gielen bijna knock-out. De aansluitende hoekschop werd door Lars ten Brinke binnen gewerkt: 1-1.

Op dat moment in de wedstrijd een alleszins verdiende gelijkmaker. Mierlo Hout zette weer aan en ging steeds meer risico’s nemen wat wel enigszins ten koste van de zuiverheid ging. Thom Meeuwsen raakte de buitenkant van de paal en een krul van opnieuw Yasin Magazi ging niet heel ver naast. Weer Meeuwsen kwam bij de tweede paal net te laat om de bal binnen te tikken. Een mislukte voorzet van Rick van de Ven vloog maar net over de kruising. Een minuut voor tijd viel de winnende goal voor Mierlo hout alsnog. Invaller Mike de Meij was de gevierde man: 1-2. Volharding-verdediger Tom Kessels ging daarna nog mee naar voren, maar de Soetendaalbewoners slaagden er niet meer in om voor de tweede keer gelijk te maken.

Volharding blijft ondanks de vierde nederlaag op een rij nog altijd vijfde in de stand en heeft met vier duels te gaan nog een kleine kans om de nacompetitie te halen. De eerstvolgende wedstrijd van de roodwitten staat komende donderdag al op het programma. Om 20.15 uur treedt de ploeg van trainer Jan Pruijn dan in Herten aan tegen de nummer elf op de ranglijst SHH. Dat team werd eerder dit seizoen in eigen huis met 3-0 ruim verslagen.

Volharding-Mierlo Hout: 1-2 (1-1).
Karakteristieken:
scheidsrechter: Thierry Schelsema (Cuijk), neutrale assistent-scheidsrechters: Olaf Lamers (Cuijk) en Jos Klerks (Waalwijk);
37e min. 0-1 Jasper Lalisang, 68e min. 1-1 Rens ten Brinke. 89e min. 1-2 Mike de Meij;