Onthulling informatiebord op de hoek Sleijbergweg/Warmeerweg in Vierlingsbeek.
Onthulling informatiebord op de hoek Sleijbergweg/Warmeerweg in Vierlingsbeek. Archieffoto

Subsidieverzoek voor onderhoud gedenkborden vliegtuigcrashes WOII

Vierlingsbeek

Stichting Dorpsraad Vierlingsbeek heeft namens de werkgroep Vliegtuigcrashes en noodlandingen WOII in de (voormalige) gemeente Boxmeer bij de gemeente Land van Cuijk een subsidieverzoek van 1536 euro ingediend voor onderhoudswerkzaamheden aan de bestaande, door haar in de afgelopen jaren geplaatste, gedenkborden/monumenten. De dorpsraad hoopt hiervoor te kunnen putten uit het fonds voor gemeentelijke monumenten.

Het doel van de werkgroep is ‘het middels monumenten en infoborden levend houden van de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog voor de huidige, maar vooral ook voor de toekomstige generaties en inwoners van Land van Cuijk’. Zo’n monument en/of infobord wordt geplaatst op een locatie waar in WOII een gevechtsvliegtuig gecrasht is of een noodlanding heeft moeten maken.

In de afgelopen jaren zijn door de werkgroep in totaal zeven monumenten en/of infoborden geplaatst op locaties in de (voormalige) gemeente Boxmeer: bij De Schutkooi in Vortum-Mullem, Hoeve De Knol in Holthees, Oorlogsmuseum Overloon, aan de Hogeweg op de grens van Maashees en Vierlingsbeek, de Rieterdreef in Overloon en de Haart, nabij natuurgebied De Vilt, in Beugen, en op de hoek Sleijbergweg/Warmeerweg in Vierlingsbeek.

Dit geplande onderhoud is volgens de werkgroep essentieel voor een langere levensduur van haar gedenkborden/ monumenten. Het betreft het eerste onderhoud, dat onder meer bestaat uit schoonmaakwerk, duurzaam onderhoud aan palen en balken en de aanschaf van materialen en plantgoed. Voor de geplande werkzaamheden moeten de informatieborden uit de grond worden gehaald. Ze worden, om de kosten te minimaliseren, in eigen beheer uitgevoerd.